Ennaltaehkäisevä kirurgia
Ennaltaehkäisevän suolikirurgian ennusteellisesta hyödystä ei ole näyttöä, joten sairastumattoman kantajan suolen poistoa ilman kasvainmuutoksia ei tule tehdä. Kohdun- ja munasarjojen ennalta ehkäisevän poiston ennusteellinen näyttö on kiistanalainen, mutta kansainväliset suositukset suosittelevat toistaiseksi tarjoamaan mahdollisuutta yli 40-vuotiaille tai lapset jo synnyttäneille naisille.
Suolikirurgia
Syövän tai leikkausta vaativan esiastemuutoksen poistaminen paksusuolesta voidaan toteuttaa poistamalla suolta tavanomaista enemmän. Tämä vähentää uuden syövän elinaikaista riskiä ja helpottaa seurantatähystysten toteuttamista. Paksusuolesta voidaan poistaa 2/3 ilman, että sillä on merkittävää vaikutusta suolen toimintaan, jos paksusuolen loppuosan ja peräsuolen alue voidaan säästää.
Kohdun ja munasarjojen poisto
Ennaltaehkäisevää kohdun poistoa on monien asiantuntijoiden toimesta suositeltu lapsensaanti-iän ohittaneille naisille säännöllistä seurantaa korvaavana toimenpiteenä. On selvää, että ennakoiva kohdun poisto poistaa kohtusyöpäriskin. Tuoreessa tutkimuksessa seurannassa olleiden Lynchin oireyhtymän kantajien kokonaiselossaolo-osuus kymmenen vuotta kohtusyövän jälkeen oli 98 %. Kohtusyövän ennuste on erinomainen, mikä asettaa ennakoivan kohdunpoiston hyödyn kyseenalaiseksi.
Lynchin syndroomaan liittyy myös kohonnut munasarjasyöpäriski, joten leikkauksessa voidaan poistaa kohdun lisäksi myös munasarjat. Toisaalta riski munasarjasyövlle on huomattavasti kohdunrunkosyöpäriskiä pienempi. Lynchin syndroomaan liittyvä munasarjasyöpä ei ole käyttäytymiseltään tai ennusteeltaan samanlainen kuin yleisin munasarjasyövän muoto. Lynchin syndroomassa munasarjasyöpä on yleensä munasarjoihin rajoittuva ja solutyypiltään endometrioidi, erotuksena yleisestä seroosistä munasarjasyövästä. Näin ollen munasarjat voidaan poistaa myöhemmin erillisessä leikkauksessa esimerkiksi vaihdevuosi-iässä.
Suosituksiin kannattaa suhtautua jossain määrin kriittisesti, ja pohtia omia kokemuksia ja suhtautumista asiaan. Omia päätöksiä tehdessä ja vaihtoehtoja puntaroidessa voi olla myös hyödyksi keskustella muiden Lynchin syndroomaa sairastavien kanssa.
Asetyylisalisyylihapon ehkäisevä vaikutus suolistosyövässä
CAPP2-tutkimuksessa säännöllinen 600 mg:n asetyylisalisyylihappoannoksen (ASA) päivittäinen käyttö kahden vuoden ajan ehkäisi suolistosyövän ilmaantuvuutta noin puolella lumeeseen verrattuna (molemmat ryhmät olivat säännöllisessä kolonoskopiaseurannassa). Tämän vuoksi Lynchin oireyhtymän kantajille voidaan harkita ehkäisevän ASA-lääkityksen suosittamista. Vaikutusta syöpäkuolleisuuteen ei toistaiseksi ole raportoitu. Vuonna 2014 aloitettu CAPP3-tutkimus määrittää optimaalisen annostuksen ASAn riskeihin nähden. Suomesta CAPP2- ja CAPP3-tutkimuksiin on osallistunut noin 200 henkilöä.
Elämäntapojen merkitys sairastumisriskiin
Lihavuus lisää suolistosyövän riskiä Lynchin oireyhtymän yhteydessä yli kaksinkertaiseksi, joten potilaita kannustetaan terveisiin elämäntapoihin. Ennaltaehkäisevä asetyylisalisyylihappoannoksen käyttö näyttää kumoavan lihavuuden aiheuttaman lisäriskin. Suuren painoindeksin ja tupakoinnin on osoitettu lisäävän suolistosyöpien ilmaantuvuutta, minkä vuoksi oireyhtymän kantajia kehotetaan tupakoimattomuuteen ja normaalipainossa pysymiseen.
Elämäntapoihin kannattaa panostaa myös munasarjojen ja kohdun poiston jälkeen ja suosia monipuolista ravintoa ja säännöllistä liikuntaa. Oireet haittaavat vähemmän, kun keho ja mieli voivat hyvin. Myös painonhallinta on tärkeää. Liikunta parantaa mielialaa ja itsetuntoa, ja samalla se auttaa painonhallintaa.
Lue lisää
Aspiriini suolistosyövän ehkäisyssä ja hoidossa