Aktiva frivilliga som själva eller deras närmaste haft tarmcancer drar Colores kamratstödsverksamhet. Frivilligverksamheten görs på vardagligt sätt baserat på egna erfarenheter.
Föreningens frivilliga verkar nu som kamratstöd och /eller som dragare av kamratstödsträffarna. Det finns dock många former av frivilligarbete och vi är alltid öppna för nya ideer.
Kamratstödsverksamheten
Kamratstödpersonerna verkar som stöd för tarmcancerpatienterna och deras närmaste. Den som behöver stöd träffar sin stödperson antingen ansikte mot ansikte eller pratar med honom/henne per telefon eller via e-post. Våra frivilliga bestämmer själv på vilket sätt de bäst kan hjälpa.
Oftast vill man ha en stödperson just då man insjuknat, då situationen ännu är ny eller då det sker någon förändring i sjukdomsbilden. I diskussionerna kan man gå igenom cancerbehandlingar, återhämtning efter operation, att få en stomi eller hur den närstående orkar. Ofta talar man om vardagliga frågor och hur den stödbehövande själv orkar mitt i sjukdomen.
Då den stödbehövande tar kontakt med föreningen, går vi igenom hans/hennes situation och bedömer vem av våra frivilliga skulle vara lämpligast för honom/henne. Då vi funnit en lämplig person kontaktar vi personen och försäkrar oss om att han eller hon är redo att ta emot en ny stödbehövande. Efter det här ger vi stödpersonens kontaktuppgifter till den behövande, som sedan själv kan kan vara i kontakt med stödpersonen.
Kamratstödgruppens ledande
I Helsingfors och Åbo leder våra frivilliga antingen ensam eller tillsammans med en annan frivillig kamratstödsgrupperna. Gruppens ledare önskar alla närvarande välkomna, inleder ett möjligt diskussionsämne och leder samtalen genom att fördela talturer. Inga specialkunskaper behövs, närvaron är viktigast och att ta alla närvarande i jämnlikt beaktande. Du kan bekanta dej med gruppernas tidtabeller, samlingsplatser och program via händelsekalendern.
De frivilligas skolning
Colores ordnar en gång per år ett skolningsveckoslut för nya frivilliga, som därefter är färdiga att delta i den frivilligverksamhet de önskar. Under skolningen går man igenom allmänna principer för frivillig –och stödverksamhet , den frivilligas egna kraftresurser, växelverkan samt exempel på olika fall av kamratstöd. Skolningsveckoslutet är gratis för deltagarna.
Fortsatt skolning får de frivilliga på stödpersonsseminarier som ordnas årligen och där alla föreningens frivilliga kan delta. Meningen med seminariet är att erbjuda de frivilliga arbetsledning, kamratstöd samt tillika rekreation med lätt kvällsprogram. Seminariet är gratis för deltagarna.