Maaliskuussa vietetään kansainvälistä suolistosyöpäkuukautta European Colorectal Cancer Awareness Monthia (ECCAM). Kampanjoimme kuukauden aikana yhdessä eurooppalaisen kattojärjestömme Digestive Cancers Europen kanssa suolistosyöpien tietoisuuden lisäämiseksi.
Euroopassa todetaan vuosittain n. 500 000 uutta suolistosyöpätapausta
Euroopassa todetaan vuosittain n. 500 000 uutta suolistosyöpätapausta ja n. 250 000 suolistosyöpäpotilasta kuolee vuosittain tautiin. Euroopassa elää arviolta 1,6 miljoonaa ihmistä, jotka ovat sairastaneet suolistosyövän jossain elämänsä vaiheessa.
Suolistosyövän esiintyvyys on Euroopassa korkeinta Alankomaissa, Saksassa, Tanskassa ja Kroatiassa, joissa esiintyvyys on yli 90 % 100 000 asukasta kohti. Suurimassa osassa Eurooppaa esiintyvyys on 50–69 %. Suomessa suolistosyövän esiintyvyys on 60–69 %.
Euroopassa ei ole yhtenäisiä suolistosyövän hoitosuosituksia, minkä takia suolistosyöpäpotilaiden selviytymisprosentit vaihtelevat eri maiden välillä. Suurimassa osassa Euroopan maita, myös Suomessa, 63–65 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta.
Euroopan yhteisillä suosituksilla pystyttäisiin pelastamaan yhä useamman potilaan henki
Jotta yhä useammalla suolistosyöpäpotilaalla olisi paremmat mahdollisuudet selvitä, Digestive Cancers Europe on koonnut yhdessä eurooppalaisten lääketieteen alan ammattilaisten kanssa ohjeistuksen parhaista suolistosyövän hoitoon ja ehkäisyyn liittyvistä käytännöistä.
Roadmap for the Prevention and Treatment of Colorectal Cancer in Europe esittelee suosituksia ja käytäntöjä, joilla on konkreettisia tuloksia suolistosyövän ehkäisyssä ja hoidossa. Dokumentissa käydään läpi mm. erilaisia hoitomenetelmiä, tutkimuksen ja seulonnan tärkeyttä, elämäntapojen merkitystä ja potilasyhdistysten tarjoamia palveluita.
Ohjeistuksen tarkoituksena on tuoda parhaat käytännöt kaikkien Euroopan maiden päättäjien saataville, jotta yhä useampi suolistosyöpä diagnosoitaisiin varhaisemmassa vaiheessa ja suolistosyövästä johtuvat kuolemat vähenisivät. Digestive Cancers Europe uskoo, että ohjeistuksessa esitetyillä käytännöillä pystyttäisiin estämään 250 000 eurooppalaisen suolistosyöpäpotilaan kuolema vuoteen 2028 mennessä.
Osallistu tietoisuuden lisäämiseen tukemalla kampanjaa sosiaalisessa mediassa
Tietoisuuden lisääminen suolistosyövän seulonnasta, varhaisesta diagnosoinnista ja toimivasta hoitopolusta on osa Coloresin strategiaa, minkä takia meistä on erityisen tärkeää osallistua Digestive Cancers Europen kampanjaan.
Kampanjointi tapahtuu Facebookissa ja Twitterissä, ja jokainen asiasta kiinnostunut voi tukea kampanjaa tykkäämällä ja jakamalla julkaisuja. Kampanjaan voi osallistua myös levittämällä tietoa omissa sosiaalisen median kanavissaan. Englanninkieliset kampanjamateriaalit voi ladata itselleen Digestive Cancers Europen kotisivujen kautta.
Digestive Cancers Europe Twitterissä ja Facebookissa