Suolistosyöpään sairastuminen vaikuttaa hyvin moneen elämän osa-alueeseen ja vain harvoin elämä palaa täysin entiselleen syöpädiagnoosin jälkeen. Pystyäksemme kehittämään palveluitamme ja voidaksemme auttaa suolistosyöpäpotilaita elämään mahdollisimman hyvälaatuista elämää syöpädiagnoosin jälkeen, toteutimme syksyllä 2022 suolistosyöpään sairastuneiden laajan elämänlaatukyselyn.
Kyselyyn vastasi 106 suolistosyöpäpotilasta. Kyselyyn vastanneista 57,4 % oli alle 55-vuotiaita. Syöpärekisterin tilastojen mukaan noin 25 % suolistosyöpään sairastuneita on työikäisiä (alle 64-vuotiaita) ja 10 % sairastuneista alle 55- vuotiaita.
Alla muutamia otteita kyselyn tuloksista. Tästä pääset lukemaan kyselyn vastauksista tehdyn koosteen kokonaisuudessaan: Kooste Colores ry elämänlaatukyselystä.
Kyselyn ensimmäinen osio käsitteli fyysistä toimintakykyä, ravitsemusta, kehonkuvaa ja seksuaalisuutta.
Lähes 87 % kyselyyn vastanneista kertoi suolistosyöpään sairastumisen vaikuttaneen fyysiseen toimintakykyyn. Alle puolelle oli kerrottu kuntoutus- ja kurssitoiminnasta ja vain noin 15 % oli sellaiseen osallistunut. Kyselyyn vastanneista reilu 34 % raportoi, että heillä oli solun salpaajien aiheuttamaa neuropatiaa, mutta se ei vaikuta toimintakykyyn, kun taas 12,5 % vastasi siitä olevan merkittävää haittaa.
20 % kyselyyn vastanneista kuvasi arvaamattoman suolen toiminnan aiheuttavan merkittävää haittaa toimintakykyynsä.
Kyselyn toisessa osassa käsiteltiin mielen asioita, arvomaailmaa, mielen hyvinvointia, pystyvyyden tunnetta ja kokemusta.
Vastaajista 75,7 % vastaisi väitteen ”Syöpä ei muuttanut minua” kohdalla ei pidä paikkaansa tai ei pidä lainkaan paikkaansa.
Reilu 35 %, joka kaipaisi tukea mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen ja on saanut apua julkiselta sektorilta ja järjestöiltä. Kyselyyn vastanneista noin 68 % kertoi syövän sairastamisen vaikuttaneen heidän seksuaalisuutensa ja sen merkitykseen heidän elämässään
Kyselyn kolmas osio käsitti yleisempiä kysymyksiä elämänlaadusta.
Pyydettäessä vastaajia valitsemaan 7 tärkeinä asiaa, joista hyvä elämä koostuu, nousivat päällimmäisiksi perhe (70 % vastaajista), ystävät (66 %,), luonto (58 %), kumppani (66 %) ja terveys (62 %) tärkeimmiksi.