Suolistosyövillä tarkoitetaan paksu- ja peräsuolen limakalvon rauhasista alkunsa saavia syöpiä. Suomessa suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpätauti sekä naisilla että miehillä, rinta- ja eturauhassyöpien jälkeen. Länsimaisten elämäntapojen on todettu altistavan suolistosyöville, joiden ilmaantuvuus on länsimaissa nousussa. Parantava hoito on leikkaus ja syövän liitännäishoito joko lääkehoidolla tai lääke-ja sädehoidon yhdistelmällä. Osa tautitapauksista uusiutuu paikallisesti tai levinneenä.
Taudin toteamisvaiheessa noin neljännes todetaan levinneenä muihin elimiin. Etäpesäkkeet sijaitsevat useimmiten maksassa, keuhkoissa ja imusolmukkeissa. Osa levinneistäkin taudeista voidaan parantaa. Myös taudin etenemistä hillitsevän hoidon (ei-parantava hoito) hoitotulokset ovat nykyisin hyviä. Hoito suunnitellaan aina yhdessä lääkärin ja potilaan kanssa.
RAS-geenitestaus auttaa sopivimman hoitomuodon valitsemisessa
Levinneen suolistosyövän hoitoa suunniteltaessa tutkitaan syöpäkasvaimen perimäaineksen DNA:n muutoksia eli mutaatioita. Yksi tärkeimmistä tutkimuksista on RAS-geenitesti, jossa todetaan yli puolella potilaista mutaatioita. Mutatoituneissa RAS-geenin tautitapauksissa osa biologisista lääkeaineista ei ole käytettävissä, sen sijaan ei-mutatoituneissa niin sanotussa villintyypin tautityypeissä näitä lääkkeitä voidaan hyödyntää ja ne ovat tehokkaita. RAS-geenitestaus onkin oleellinen hoitovaihtoehtoja mietittäessä.
Yhdessä hoitavan lääkärin kanssa Sinulle valitaan paras hoitovaihtoehto taudin eri vaiheissa. Hoitava lääkärisi antaa Sinulle lisätietoja tarvittaessa.
Alla olevassa videossa käydään tarkemmin läpi RAS-geenitestausta ja sen merkitystä levinneen suolistosyövän hoidossa.
Yllä olevan tekstin on kirjoittanut yhteistyössä syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Raija Kallio ja Merck Oy:n syöpätautien tieteellinen asiantuntija Susanna Jonkka.
Levinneen suolistosyövän leikkaushoito
Suolistosyövän toteamisvaiheessa 20-25%:lla potilaista todetaan etäpesäkkeitä eli metastaaseja. Yhtä suurella osalla todetaan etäpesäkkeet sairauden myöhemmissä vaiheissä. Mikäli etäpesäkkeet rajoittuvat vain maksaan, keuhkoon, vatsanpeitteisiin, munasarjaan jne. ja niiden lukumäärä sekä sijainti sopivat, saattaa paranemiseen täthtäävä leikkaushoito olla mahdollinen.
Milloin etäpesäkkeet ovat leikattavissa?
Potilaan yleiskunnon tulee olla kohtalaisen hyvä, jotta hän kestää etäpesäkekirurgian. Leikkauksen toteuttamiskelpoisuuteen vaikuttavat lisäksi etäpesäkkeiden koko, lukumäärä ja sijainti.
Leikkauksesta katsotaan olevan hyötyä potilaalle silloin, kun kasvainkudos on kokonaisuudessaan poistettavissa. Mitä vähemmän etäpesäkkeitä on, sitä useammin leikkaus voidaan tehdä. Esimerkiksi maksapesäkkeiden lukumäärän kasvaessa yli viiteen, leikkaus on harvoin mahdollinen. Tämä johtuu siitä, että jäljelle jää herkästi liian vähän toimivaa maksakudosta.
Toisaalta suurikin määrä pesäkkeitä voidaan poistaa, jos niiden sijainti on otollinen. Pesäkkeiden toteamisvaiheessa noin 10-25 % potilaista soveltuu maksaleikkaukseen, 4-15% keuhkopesäkkeen poistoon ja yksittäiset potilaat muiden etäpesäkkeiden poistoon.
Ennuste leikkauksen jälkeen
Leikkauksen jälkeiseen ennusteeseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten pesäkkeiden koko, lukumäärä, niin sanottu tervekudosmarginaali sekä suolistosyövän levinneisyysluokka. Jos kyseessä on ollut vain yksittäinen etäpesäke, on leikkauksen jälkeinen 5-vuotinen eloonjäämisluku jopa yli 70 %. Vastaava elonjäämisluku on 30–50 %, jos pesäkkeitä on ollut useita.
Lämpökuumennushoito eli termoablaatio
Yksittäisen etäpesäkkeen tuhoamiseen voidaan käyttää termoablaatiota (”lämpökäsittely”). Termoablaatio tehdään ultraääniohjauksessa viemällä sondi ihon läpi pesäkkeeseen. Se kuumentaa ympäristönsä noin 70 asteeseen, jolloin soluihin tulee pysyviä vaurioita ja ne kuolevat.
Ennuste hoidon jälkeen on hieman huonompi kuin leikkaushoidossa. Tätä käytetään esimerkiksi silloin, jos maksassa tai keuhkossa on yksittäinen pienehkö pesäke (alle 3-4 cm) ja potilaan muut sairaudet estävät leikkaushoidon.
SIRT hoito
SIRT eli selektiivinen valtimonsisäinen maksakasvaimien sädehoito. Hoidossa yttrium-isotooppia ohjataan valtimokatetrin kautta pieninä partikkeleina suoraan maksapesäkkeisiin. Hoitoa annetaan yhteistyössä radiologin, maksakirurgin, onkologin ja fyysikon kanssa.
SIRT- hoito soveltuu käytettäväksi hyväkuntoiselle potilaalle, jonka sairaus on rajoittunut pääasiassa maksaan eikä etäpesäkkeitä voida poistaa kirurgisesti. Hoito vaatii tarkkaa potilasvalintaa ja suunnittelua sen aiheuttamien komplikaatioiden estämiseksi.
Katso alta HUS:n video maksaleikkaukseen tulevan potilaan hoitopolusta