Olin potenut suolistovaivoja, lähinnä ummetusta, koko ikäni. Alkukesästä vatsan toiminta oli muuttunut entistä huonommaksi, oli vatsakipuja ja olin havainnut, että uloste oli välillä aika tummaa. Terveyskeskuslääkäri ei kuitenkaan silloin antanut lähetettä jatkotutkimuksiin. Tiesin, että tänä vuonna saisin ikäni puolesta osallistua suolistosyöpäseulontaan. Suunnittelin myös, että viimeistään syksyllä ottaisin yhteyttä terveysasemaan vatsaongelmien takia, mikäli sitä ennen en olisi päässyt suolistosyöpäseulontaan. Suolistosyöpäseulontapurkki tuli heinäkuussa ja palautin näytteen jo seuraavana päivänä. Vajaan kuukauden kuluttua kotiin tuli kirje, jossa ilmoitettiin, että näytteestäni oli todettu verta ja kirjeessä oli jatkotoimintaohjeet. Keskustellessani tutkimushoitajan kanssa, päädyttiin siihen, että menen seulonnan tarjoamaan paksusuolentähystykseen eli kolonoskopiaan. Sain yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten suolen tyhjennys tulee tehdä tähystystä varten. Onnistunut suolen tyhjennys on osa suoliston tähystystä ja luotettavan tutkimuksen edellytys. Halusin noudattaa annettuja ohjeita mahdollisimman hyvin, jotta tähystys saataisiin onnistuneesti tehtyä.
Tutkimusta edeltävinä päivinä ravinnon tulee olla kevyttä ja runsas nesteiden juominen on eduksi suolen tyhjenemiselle.
Jo usea viikko ennen tähystyspäivää jätin ruokavaliosta pois kaikki siemeniä sisältävät ruuat, koska siemenet saattavat tukkia tähystimen estäen näkyväisyyttä suolessa. Lisäsin ulostemassan pehmentämiseen käytettävän laksatiivin määrää, sillä uloste oli aika ajoin melko kovaa ja saisinkin sen avulla ulosteen tasaisen pehmeäksi. Tutkimusta edeltävinä päivinä ravinnon tulee olla kevyttä ja runsas nesteiden juominen on eduksi suolen tyhjenemiselle. Soitin hoitajalle ja kyselin joidenkin yksittäisten ruoka-aineiden käyttöä ennen tähystystä, ja sain asiantuntevaa ja ystävällistä opastusta.
Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja ja pelkoja kolonoskopian epämiellyttävyydestä ja kivuliaisuudesta. En tätä ajatellut juuri ollenkaan, sillä tiesin, että tämä tutkimus tulee nyt saada tehdyksi suolen tilan selvittämiseksi.
Syyskuun puolessa välissä oli tyhjennyspäivä, jolloin oli määrä juoda iso määrä vähemmän hyvänmakuista tyhjennyslientä. Suoli rupesi toimimaan ja sitten välillä oli tosi kiire vessaan. Tutkimus tehtiin seuraavana päivänä aamupäivällä. Ihmisillä on paljon ennakkoluuloja ja pelkoja kolonoskopian epämiellyttävyydestä ja kivuliaisuudesta. En tätä ajatellut juuri ollenkaan, sillä tiesin, että tämä tutkimus tulee nyt saada tehdyksi suolen tilan selvittämiseksi.
Tähystys tehtiin syyskuisena tiistaiaamupäivänä. Esilääkityksenä sain kipu- ja rauhoittavaa lääkettä. Aika pian, kun oli tähystimellä päästy paksusuolen sigmaosaan, tutkiva lääkäri sanoi, että näkyy kasvain. Tämä tietenkin järkytti! Tutkimusta jatkettiin pitkin paksusuolta. Välillä hoitaja antoi ohjeita mihin asentoon piti kääntyä. Koska suoleen laitettiin kaasua, tunsin pientä mutta hyvin siedettävää kipua. Minulla ei ole tarkkaa mielikuvaa siitä, kuinka kauan toimenpide kesti, mutta ei se pitkältä ajalta tuntunut. Tähystyksen jälkeen hoitaja antoi muutaman suklaakarkin, mikä tuntui hyvältä, sillä edellisestä syömisestä oli aikaa. Ennen lähtöä kävin vielä tutkimuksen tehneen lääkärin luona, sain paperin, jossa kuvailtiin lyhyesti tähystyksen kulku ja tulos. Tähystys saatiin onnistuneesti tehtyä, vaikka suolta kuvailtiin pitkäksi mutkaiseksi ummetussuoleksi. Hän ilmoitti soittavansa sen jälkeen, kun näytepaloja on tarkemmin tutkittu. Samalla sain kuulla, että lähetteet olivat jo lähdössä hoitavaan yksikköön, josta ajallaan tulisivat kutsut hoitoihin.
Olen kiitollinen siitä, että Suomessa on valtakunnallinen suolistosyöpäseulonta ja että ”jäin kiinni seulassa” aikaisessa vaiheessa.
Hoitopolkua Taysissa jo käynnisteltiin. Syyskuun loppupuolella kävin laboratoriokokeissa. Hemoglobiini oli 130, joten näin maalaisjärjellä ajateltuna suolistossa ei ollut vielä sen suurempaa vuotoa. Aikanaan oli edessä tietokonekuvaus, hoitoneuvottelu ja leikkaus.
Olen kiitollinen siitä, että Suomessa on valtakunnallinen suolistosyöpäseulonta ja että ”jäin kiinni seulassa” aikaisessa vaiheessa. Kun syöpä todetaan varhain, hoitomahdollisuudet ovat paremmat, ja sen hoitaminen onnistuu usein vähemmän rasittavilla toimenpiteillä.
-Marketta
Suolistosyöpäseulonta
Valtakunnallinen suolistosyöpäseulonta käynnistettiin Suomessa vuonna 2022. Seulonta laajenee ikäluokka kerrallaan koko kohdeväestöön vuoteen 2031 mennessä. Tällöin seulontaan kutsutaan kaikki 56-74-vuotiaat. Suolistosyöpä on yleisin tässä ikäryhmässä. Seulontakutsu lähetetään kahden vuoden välein. Seulonta pitää toistaa säännöllisesti, koska yksi testi kertoo vain sen hetkisen tilanteen.
Jos suolistosyöpään tai seulontoihin liittyvät asiat mietityttävät tai haluat keskustella vertaistukijamme kanssa tulevasta kolonoskopiasta, voit olla yhteydessä sairaanhoitaja Annamari Laitiseen: annamari.laitinen@colores.fi, p. 050 377 6770.
Katso myös
Katso, milloin on sinun vuorosi osallistua suolistosyöpäseulontaan: Suolistosyövän seulonnan laajenemismatriisi
Suolistosyövän seulontaan osallistumiseen voi liittyä paljon kysymyksiä. Tästä linkistä pääset lukemaan tavallisimpia kysymyksiä ja vastuksia niihin: Entä jos…? Kysymyksiä suolistosyövän seulonnasta
Katso Syöpäjärjestöjen teettämä humoristinen video ”Suolen sankarit: Seulonnalla syöpä saa kyytiä” seulontanäytteenotosta.