Erikoissairaanhoitoa koskevaa keskittämisasetusta on muutettu siten, että 15.1.2021 alkaen osa aiemmin yliopistosairaaloihin keskitetyistä leikkauksista voidaan tehdä myös muissa sairaaloissa. Muutoksen tavoitteena on Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ollut varmistaa kirurginen päivystysvalmius eri puolilla Suomea tinkimättä kuitenkaan laadusta, vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta.
Muutoksen myötä periytyvän paksusuolen syövän, peräsuolen syövän, ruokatorven syövän, keuhkojen, keuhkopussin, henkitorven ja välikarsinan syövän leikkaushoito on poistettu yliopistosairaaloihin keskitettävän erikoissairaanhoidon listalta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näitä leikkauksia voi tehdä jatkossa myös keskussairaaloissa sillä edellytyksellä, että sairaalassa on soveltuvan kirurgisen erikoisalan ympärivuorokautinen päivystys ja sairaalan tulee pystyä varmistamaan toiminnan laatu, potilasturvallisuus, osaaminen sekä hoidon kokonaisuus ja riittävä vuosileikkausmäärä.
Uusi päivitys eroaa kansallisesta suolistosyövän hoitosuosituksesta, jossa suositetaan vahvasti, että peräsuolisyövän hoito tulee suunnitella ja toteuttaa riittävän suuren potilasmäärän keskuksissa. Peräsuolen syövän leikkaushoito on vaativaa kirurgiaa ja on todettu, että hoitotulokset ovat paremmat suuremman potilasmäärän keskuksissa.
Päivityksen myötä keskittämisasetukseen kirjataan myös leikkausten vähimmäismäärä, josta sairaalan ei tulisi poiketa kuin erityistapauksissa. Peräsuolisyövässä määrä on vähintään 50 leikkausta vuodessa ja paksusuolisyövässä 70 leikkausta. Vuosittaisesta vähittäismäärästä voidaan poiketa etäisyyksien tai väestön palvelutarpeen vuoksi.
Mitä muutos tarkoittaa potilaan kannalta?
Potilaalle päivitetyn keskittämisasetuksen vaikutukset ovat moninaiset. Väljästi asutuissa sairaanhoitopiireissä, joissa matka yliopistolliseen sairaalaan voi olla pitkä, muutos helpottaa hoidon toteuttamista. Jatkossa esimerkiksi peräsuolisyövän leikkaus voidaan tehdä lähempänä kotia, jolloin potilas ei rasitu matkustamisesta.
Toisaalta yliopistosairaaloissa on vahva osaaminen vaativista kirurgisista toimenpiteistä suurten leikkausmäärien takia. Tämä tuo potilaille mielenrauhaa ja lisää heidän luottamustaan hoitavaan tahoon. Vankka moniammatillinen työskentely on erityisen tärkeää peräsuolisyövän hoidon suunnittelussa, sillä leikkaushoito on peräsuolisyövän tärkein hoitomuoto.
Keskittämisasetukseen kirjattu leikkausten vuosittainen vähimmäismäärä tuo kuitenkin turvaa potilaalle. Vähimmäismäärä takaa sen, että leikkaavissa sairaaloissa pysyy yllä tietty osaamistaso ja toiminnan laatu. Jos potilasta mietityttää hoitopaikan luotettavuus, hän voi aina kysyä montako vastaavaa leikkausta kyseisessä sairaalassa on tehty viime vuosina.
Potilaalla on myös oikeus vaihtaa hoitopaikkaansa. Terveydenhuoltolain mukaan potilas voi valita haluamansa hoitopaikan julkisen erikoissairaanhoidon puolelta, jos hän saa kiireetöntä hoitoa. Hoitopaikan valinta tehdään yhdessä lähetteen antavan lääkärin kanssa, joka varmistaa, että potilaan toivomassa hoitopaikassa on tarvittava erityisosaaminen ja resurssit hoidon toteuttamiseen.