Viime viikolla meillä oli ilo ja kunnia osallistua eurooppalaisen kattojärjestömme Digestive Cancers Europe vuosittaiseen tapaamiseen Munchenissä, joka kokosi yhteen Euroopan jäsenjärjestöt ja muut tärkeät toimijat kuulemaan ruoansulatuskanavan syöpiin liittyvistä ajankohtaisista asioista ja keskustelemaan siitä, miten voimme parhaiten tukea ruoansulatuskanavan syöpiin sairastuneita.
Tapaaminen kesti kolme päivää ja piti sisällään asiantuntijaluentoja, yhteisiä keskusteluja ja tiedon jakamista ajankohtaisista aiheista, yhdistysten onnistumisista ja haasteista. Yksi iso teema tapaamisessa oli varhain eli alle 50-vuotiailla todetut ruoansulatuskanavan syövät (early-onset digestive cancers). Tiedetään, että suolistosyöpä on lisääntynyt alle 50-vuotiailla potilailla Pohjois-Amerikan, Oseanian ja Euroopan maissa, mukaan lukien Suomi, ja samaan aikaan iäkkäiden aikuisten suolistosyöpien ilmaantuvuus on pysynyt vakaana tai laskenut. Syy tälle on vielä tuntematon ja todennäköisesti monitekijäinen. Ruokavalion, elintapojen ja ympäristön mahdollisia rooleja varhaiselämästä aikuisuuteen on pohdittu. Paljon on tutkimusta myös liittyen ruoansulatuskanavan mikrobiomiin (=suoliston normaali mikrobisto) ja sen merkitykseen suolistosyövän kehittymisessä.
Erityisen arvokasta oli kuulla nuorena ruoansulatuskanavan syöpiin sairastuneiden potilaiden kokemuksia, joista DiCE on koonnut oman kirjan. Keskusteluissa nousi esiin se, miten tärkeää on lisätä tietoisuutta varhaisesta eli alle 50-vuotiaana todetusta suolistosyövästä ja auttaa ihmisiä tunnistamaan suolistosyövän oireita (veri ulosteessa, vatsakivut, suolen toiminnan muutokset) ja hakeutumaan ajoissa hoitoon. Nuoremmilla suolistosyöpäpotilailla diagnoosi kuitenkin usein viivästyy. Oireiden saatetaan ajatella johtuvan jostain muusta, kuten peräpukamista, peräaukon haavaumasta tai suoliston tulehduksellisista sairauksista. Näin ollen hoitoon hakeutuminen tai oikea tutkimus/hoito viivästyvät. Monen potilaan kohdalla ensikontakti on terveysasema. Sen vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että perusterveydenhuollon ammattilaiset ottavat huomioon suolistosyövän mahdollisuuden potilaan nuoresta iästä huolimatta. Mitä varhaisemmassa syöpä todetaan, sen paremmat ovat hoitotulokset.
Vilkasta keskustelua heräsi myös siitä, tulisiko suolistosyöpäseulontojen ikärajaa laskea koskemaan alle 50-vuotiaita, jotta yhä nuorempana sairastuneet diagnosoitaisiin ajoissa. Tällä hetkellä EU suosittaa suolistosyöpäseulonnan järjestämistä kaikille 50-74-vuotiaille. Suomessa suolistosyöpäseulonnat alkoivat vuonna 2022, jolloin kutsu lähetettiin 60–68-vuotiaille. Vuoteen 2031 mennessä seulonnat laajenevat koskemaan kaikkia 56-74-vuotiaita (kts. seulontojen laajenemismatriisi), jotka ovat nykytietämyksen mukaan edelleen suurimmassa riskissä sairastua suolistosyöpään. Tilanteen muuttuessa ja varhaisten suolistosyöpien yhä lisääntyessä, on aihetta kriittiselle keskustelulle seulontojen ikärajasta.
Suolistosyöpäseulontojen ikärajasta puhuttaessa on keskusteltava myös siitä, miten saisimme mahdollisimman monet osallistumaan seulontaan. Suomessa suolistosyöpäseulontojen osallistumisaktiivisuus on huippuluokkaa Euroopan tasolla, mutta parantamisen varaa myös on. Mahdollisia syitä jättää osallistumatta seulontaan on monia: tiedon puute suolistosyövästä ja seulontatoimenpiteestä (FIT-testi ja positiivisissa löydöksissä tehtävä kolonoskopia eli paksusuolen tähystys), toimenpiteiden epämiellyttävyys ja niihin liittyvä häpeä ja pelot, epäluottamus terveydenhuoltoa kohtaan. Nämä ovat juurisyitä, joihin tulisi ensisijaisesti keskittyä, jotta myös suolistosyöpäseulonnoista voidaan saada paras mahdollinen hyöty.
Loppuun maininta, että DiCE ja EuropaColon Portugal järjestävät 14.-15.11.2024 varhaisiin ruoansulatuskanavan syöpiin keskittyvän konferenssin, johon voi osallistua verkossa. Olet sitten potilas, läheinen, terveysalan ammattilainen tai asiasta muuten kiinnostunut, ilmoittaudu mukaan ja tule oppimaan lisää mm. varhaisen suolistosyövän riskitekijöistä, hoidoista ja syöpään nuoremmalla iällä sairastumisen haasteista.