Maailman syöpätutkimussäätiö (World Cancer Research Fund, WCRF) on julkaissut uuden raportin ruuan, liikunnan ja muiden elämäntapojen vaikutuksesta erilaisiin syöpäsairauksiin. Tutkimustiedon mukaan liikunta, täysjyvä, kuitu ja maitotuotteet vähentävät riskiä sairastua suolistosyöpään. Tärkeintä on kuitenkin ylläpitää terveitä elämäntapoja läpi elämän.
WRCF:n raportti pitää sisällään yli 12 000 sivua tutkimustietoa ruoka-aineiden, elämäntapojen ja liikunnan vaikutuksista kahdeksaantoista eri syöpätyyppiin. Julkaisu on tehty yhteistyössä Amerikan syöpätutkimuslaitoksen kanssa (American Institute for Cancer Research), ja se on jatkumoa kahdelle edelliselle raportille, jotka julkaistiin vuosina 2007 ja 1997.
Suolistosyöpäriskin kannalta tärkeintä on fyysinen aktiivisuus
Suolistosyövän kannalta tutkimustulokset ovat samassa linjassa aiempien suositusten kanssa. Julkaisun mukaan suolistosyöpään sairastumisen riskiä vähentää selvästi liikunnan harrastaminen sekä täysjyvän, kuidun ja maitotuotteiden nauttiminen. Syöpäriskiä selvästi lisääviä elintapatekijöitä ovat sen sijaan alkoholin, prosessoitujen lihatuotteiden (leikkeleet, makkarat, säilykeliha yms.) ja punaisen lihan nauttiminen.
Fyysinen aktiivisuus nousi raportissa keskeisimmäksi suolistosyöpäriskiä vähentäväksi tekijäksi. Raportissa fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea kehon liikuttamista aina hyötyliikunnasta kunnon hikiliikuntaan. Tärkein syy liikunnan suojaavalle vaikutukselle vaikuttaa olevan sen vaikutus kehon rasvan vähenemiseen. Laihtumisen ja sitä kautta insuliiniresistenssin alenemisen on todettu vähentävän suolistosyöpään sairastumista.
Vaikka raportti listaa yksittäisiä syöpäriskiin vaikuttavia tekijöitä, WRCF haluaa kuitenkin korostaa, että terveiden elämäntapojen jatkuvuus läpi elämän on tärkein syöpäriskiin vaikuttava tekijä. Yksittäisiä terveellisiä ruokia tai juomia merkittävämpää on liikunnan ja muiden elämäntapojen kokonaisuus, jota ylläpidetään vuodesta toiseen. Erityisesti normaalipainon säilyttäminen ja aikuisiän painonnousun välttäminen ovat keskeisiä useilta syöviltä suojaavia tekijöitä.
Tutkimustuloksien läpikäyminen on helppoa matriisien kautta
Julkaisu koostaa yhteen suuren määrän kansainvälisiä tutkimuksia ja ottaa kantaa yksittäisiin syöpäriskiä vaikuttaviin tekijöihin. Jokaisesta syöpätyypista on tehty oma tiivistelmänsä, joka esittelee sairastumisriskiä lisääviä ja pienentäviä tekijöitä. Tiivistelmiä voi tarkastella joko pdf:nä tai verkkosivuna. Suolistosyövän tiivistelmä
Tiivistelmien lisäksi tuloksia on koottu helppolukuisiin matriiseihin. Ensimmäisestä matriisista voi tarkastella yksittäisten ruoka-aineiden, juomien ja elämäntapojen vaikutuksia eri syöpien sairastumisriskiin. Riskimatriisi (pdf)
Toista matriisia voi filtteröidä näyttämään vain tiettyyn syöpätyyppiin liittyviä riskitekijöitä. Matriisi koostuu erikokoisista palloista, joiden koko on verrannollinen riskiin – mitä pienempi pallo, sitä pienempi riskitekijä on väestötasolla. Matriisista voi tarkastella vain tiettyä syöpätyyppiä painamalla filter ja valitsemalla syöpätyypin. Interaktiivinen matriisi