Seksuaalisuus saattaa tuntua kaukaiselta aiheelta sairastamisen aikana, kun mielessä pyörii elämän jatkuvuus, hoitojen kanssa pärjääminen ja läheisistä huolehtiminen. Tosiasia kuitenkin on, että ihminen on seksuaalinen lapsuudesta vanhuuteen eikä sairastaminen poista tätä. Seksuaalisuus, ja sitä myötä myös seksi, muuttuu usein elämäntilanteiden myötä, mutta se on silti tärkeä osa jokaisen hyvinvointia.
Sairastuminen vaikuttaa monen muun asian ohella myös seksiin ja seksuaalisuuteen. Seksuaalisuus saattaa painua täysin taka-alalle pitkäksi aikaa, leikkausten myötä voi joutua opettelemaan uusi tapoja harrastaa seksiä tai muuttunutta kehoa ei enää haluakaan näyttää muille. Usein tällaiset tilanteet aiheuttavat häpeää ja turhautumista, minkä takia niistä saattaa olla vaikea keskustella muiden kuin oman kumppanin kanssa.
Tilannetta helpottamaan haastattelimme seksuaalineuvoja Katri Aholaa seksuaalisuuden ja sairastamisen teemoista. Katri on toiselta ammatiltaan sairaanhoitaja ja hänellä on omakohtaista kokemusta suolistoleikkauksesta.
Miten seksuaalisuuttaa ylläpidetään parisuhteessa sairastamisen aikana?
Kaiken a ja o on aina keskusteluyhteys kumppanin kanssa. Pyrkikää avoimeen ja rauhalliseen keskusteluun sairauden aiheuttamasta uudesta tilanteesta, rajoitteista ja mahdollisista epävarmuuden sekä epämukavuuden tunteista. Myös terveen kumppanin on hyvä tuoda esiin omia pelkoja ja toiveita.
Sairastamisen aikana läheisyys on huomattavasti tärkeämpää kuin seksi. Pitäkää toisianne kädestä kiinni, silittäkää, pussatkaa ja vain olkaa lähellä toisianne. Menkää yhdessä pikkuhiljaa eteenpäin toistenne rajoja kunnioittaen.
Oma kehoni on muuttunut sairauden myötä enkä enää pidä siitä. Miten pääsisin tämän asian kanssa eteenpäin?
Sairauden myötä kehon koskemattomuus on särkynyt ja se voi aiheuttaa häpeää esimerkiksi omaa vartaloa, leikkaushaavan arpea, avannepussia tai turvotusta kohtaan. Esiin nousseita tunteita on tärkeää prosessoida itsensä kanssa, vaikka se voikin aiheuttaa alkuun kielteistä minäpuhetta ja häpeää. Mieti kuitenkin, että minkä takia asia hävettää. Häpeätkö sen takia mitä muut sinusta ajattelevat vai häpeätkö vain itseäsi? Muiden ihmisten takia häpeämisen voi lopettaa saman tien. Tärkeintä on mitä itse kokee ja tuntee.
Kehopositiivisuutta ja sisäistä ääntä voi parhaiten muuttaa mentaaliharjoittelulla. Yksi tapa harjoitella on kehua itseään peilin edessä sanomalla esimerkiksi, että ”Onpa mulla kaunis hymy”. Voit hyvin aloittaa sanomalla kehun mielessäsi ja vähitellen opetella kehumaan itseäsi ääneen. Lisää hyviä harjoituksia löytyy esimerkiksi seksuaalineuvoja Hanna Haapamäen oppaasta Pussin kanssa pedissä – kohti hyvää seksiä avanne- tai vastaavan leikkauksen jälkeen (pdf).
On tärkeää muistaa olla armollinen itselleen. Oman kehon rakastaminen ei onnistu hetkessä, vaan harjoituksia pitää tehdä toistuvasti sisäisen äänen muuttamiseksi. Mentaaliharjoitusten rinnalle on hyvä löytää harrastuksia, jotka tukevat positiivisen minäkuvan löytämistä. Osalle vatsan alueen leikkauksen läpikäyneistä esimerkiksi sensuellin alastonkuvan ottaminen on auttanut käsittelemään omaa muuttunutta kehoa. Myös burleskitanssista voi olla hyötyä, sillä siinä on tärkeää olla juuri sellainen kuin on ja jokaisen keho on kaunis. Jos tuntuu siltä, ettei oman kehon kautta vielä pysty käsittelemään asioita, on tärkeää tehdä niitä asioita, joista yleensä nauttii.
Muista, että ei ole täydellistä ihmistä, mutta toisaalta sinä olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet.
Miten sairastamisen jälkeen voi lähteä uudestaan rakentamaan seksuaalista yhteyttä kumppaniin, kun tuntuu, että kaikki on muuttunut?
Sairauden jälkeiseen seksielämään on hyvä suhtautua avoimella mielellä. Seksuaalisen kanssakäymisen voi aloittaa uudelleen vaikka ihan eri näkökulmasta kuin ennen. On hyvä pitää mielessä, että seksi ei ole pelkkää yhdyntää, vaan ihminen on täynnä erogeenisiä alueita, joita voi hyväillä ja käsitellä eri tavoin.
Kannattaa aloittaa tutustumalla omaan vartaloon itsetyydytyksen kautta. Sooloseksissä voi rauhassa selvittää, mikä on mahdollisesti muuttunut, miltä nyt tuntuu ja mitä toivoo kumppanilta.
Tärkeintä on keskustella asioista kumppanin kanssa. Ihminen on haurain ja herkin seksuaalisuudessa ja seksin yhteydessä, joten toisen rajojen kunnioittaminen on todella tärkeää.
Sairauden myötä minulle on tullut fyysisiä rajoitteita, jotka vaikeuttavat seksin ja yhdynnän harrastamista. Mitä voin tehdä asialle?
Syöpäsairaudet saattavat aiheuttaa erilaisia fyysisiä rajoitteita, jotka riippuvat saaduista hoidoista. Fyysisinä oireina naisilla saattaa olla väsymystä, mahdollisia yhdyntäkipuja kiinnikkeiden tiimoilta, limakalvojen kuivumista, haluttomuutta, ulosteen karkailua. Miehillä voi puolestaan olla väsymystä, mahdollisia erektiohäiriöitä, haluttomuutta, ulosteen karkailua.
Naisilla liukuvoiteen käyttö on tärkeää varsinkin alussa. Jos taas emätin on ahtautunut kiinnikkeiden vuoksi, sitä voi laajentaa mekaanisesti sormin tai dildoilla. Lisäksi erilaisten yhdyntäasentojen kokeileminen on tärkeää etenkin, jos nainen on läpikäynyt leikkauksen ja se on aiheuttanut yhdyntäkipuja. Miehille on tarjolla erilaisia erektiolääkkeitä, joiden käyttöä voi harkita. Asiasta täytyy kuitenkin aina keskustella lääkärin kanssa, varsinkin jos käytössä on muita lääkityksiä.
Erilaiset seksilelut voivat auttaa, minkä lisäksi ne tuovat uusia näkökulmia ja piristettä seksin harrastamiseen. Seksin aikana voi myös hyvin pitää päällä kauniita alusvaatteita tai paitaa, jos tuntuu, että ei halua vielä esitellä kehoaan.
Sairastamisesta on jo aikaa ja kehoni on kunnossa, mutta seksi ei vain kiinnosta. Olisiko silti hyvä yrittää, vaikka ei hirveästi huvita vai onko parempi odottaa, että halut palaavat?
Järkevin tapa lähestyä asiaa on itsetyydytyksen kautta, ja katsoa mitä kestää fyysisesti ja psyykkisesti. Minkälaisia tunteita se herättää? Miltä tuntuu? Jos se tuntuu pahalta, sitten ei välttämättä kannata harrastaa ainakaan yhdyntää. Mikään ei kuitenkaan estä tyydyttämästä kumppania eri tavoin käsillä tai suulla, sillä eihän seksin tarvitse olla vain perinteistä yhdyntää.
Mitä seksuaalineuvonnassa tapahtuu?
Seksuaalineuvonnassa voidaan käsitellä mitä tahansa seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä asioita joko yksin tai kumppanin kanssa. Vastaanoton aiheena voi olla esimerkiksi seksuaali-identiteetti, sairauden vaikutus minäkuvaan, seksuaalisuuteen ja seksiin, parisuhteessa halujen yhteen sovittaminen, vuorovaikutustaitojen kehittäminen tai apuvälineet seksiin. Aihe määräytyy asiakkaan sen hetkisen tilanteen mukaan.
Vastaanotolla seksuaalineuvoja miettii yhdessä asiakkaan kanssa ratkaisuja asiakkaan tilanteeseen. Asioita käsitellään sensitiivisellä otteella seksuaalineuvojan toimiessa ikään kuin peilinä asiakkaalle.
Seksuaalineuvontaa tarjoaa Väestöliitto, Sexpo, yksityiset lääkäriasemat sekä yksityiset ammatinharjoittajat omilla vastaanotoillaan. Pääasiallisesti seksuaalineuvontaa- ja terapiaa voivat saada maksusitoumuksella tällä hetkellä vain eturauhassyöpää ja rintasyöpää sairastavat. Suomen Seksologisen Seuran kotisivuilta voi etsiä yksityisiä vastaanottoja eri puolilta Suomea asiantuntijahaun kautta.
Lisätietoa Katrista löytyy hänen kotisivuiltaan www.voimaantumiseksi.fi