Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys, Finnilco, Diabetesliitto, Crohn ja Colitis ja Lakitoimisto Kumpuvuori Oy ovat laatineet hoitotarvikkeita käyttäville henkilöille tukimateriaalia hoitotarvikeoikeuksista. Tukimateriaaliksi on laadittu lomakkeet, joiden avulla henkilön on helpompi laatia virallinen valitus, jos hänen oikeutensa hoitotarvikkeisiin ei toteudu. Lomakkeet ja esimerkkitapauksella täytetyt mallit löytyvät jatkossa kultakin yhdistykseltä.
Hoitotarvikkeita käyttävän henkilön oikeudet
Sinulla on oikeus
- hoitosuunnitelman mukaisiin pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittaviin hoitotarvikkeisiin
- saada selvitys hoitotarvikkeiden vaihtoehdoista
- että yksilölliset tarpeesi otetaan huomioon hoitotarviketta järjestettäessä, ja että tarpeen määrittelee lääkäri
- saada hoitotarvikkeet maksutta joko noutaen tai kotiin toimitettuna
Kunnilla/kuntayhtymillä on kilpailutuksen perusteella tehdyt hankintasopimukset hoitotarvikkeiden toimittajien kanssa. Kunnilla on kuitenkin mahdollisuus/velvollisuus hankkia hoitotarvikkeita myös hankintasopimuksen ulkopuolelta, jos sopivaa tuotetta ei löydy kunnan valikoimasta.
Useimmissa kunnissa hoitotarvikkeille on laadittu ohjeelliset jakelumäärät, jotka perustuvat valtakunnallisiin Käypä hoito -suosituksiin ja keskimääräiseen käyttötarpeeseen. Ohjeelliset jakelumäärät eivät ole sitovia, vaan tuotetta tulee saada yksilöllisen käyttötarpeen mukaisesti.
Jos oikeutesi eivät toteudu, toimi näin
Jos sinulla on vaikeuksia saada tarvitsemiasi hoitotarvikkeita, sinulla on käytössäsi kolme oikeusturvakeinoa – muistutus, hallintoriita sekä kantelu. Kaikki menettelyt ovat täysin kirjallisia, eli sinun ei tarvitse etkä käytännössä voi osallistua asian käsittelyyn suullisesti. Voit joko käyttää apunasi valmiita lomakepohjia tai kirjoittaa asiat vapaamuotoisesti sähköpostiin tai paperille.
Oikeusturvakeinot ovat maksuttomia, eikä sinulle koidu riskiä, että joutuisit korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, ellei vaatimuksesi ole ilmeisen perusteeton.
Muistutus
Jos et saa tarvitsemaasi hoitotarviketta, kannattaa selventää terveydenhuollon viranomaisen kanta asiaan. Varsinaista päätöstä hoitotarvikkeesta ei välttämättä tehdä. Kielteinen kanta voi näkyä epikriisissä tai vapaassa terveydenhuollon ammattilaisen kirjauksessa.
Voit selvittää terveydenhuollon viranomaisen kannan myös tekemällä potilaslain mukaisen muistutuksen. Tee muistutus kirjallisesti (paperi, sähköposti) ja toimita terveydenhuollon (kunta/kuntayhtymä/tms.) kirjaamoon. Toimintayksikön on käsiteltävä muistutus asianmukaisesti ja siihen on annettava kirjallinen vastaus kohtuullisessa ajassa (noin kuukaudessa) muistutuksen tekemisestä. Vastauksesta saat ”todisteen” kielteisestä kannasta, tai kanta voi muuttua muistutuksen myötä.
Muistutuslomake (word)
Muistutuslomake (pdf)
Esimerkki täytetystä muistutuslomakkeesta (pdf)
Hallintoriita
Jos muistutuksen jälkeen on erimielisyyttä hoitotarvikeasiassa, voit saattaa erimielisyyden hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Tätä prosessia kutsutaan hallintoriita-asiaksi. Hallintoriita on tehokkain oikeusturvakeinosi. Hallinto-oikeus voi velvoittaa viranomaisen jakamaan sinulle tietynlaisia tai tietyn määrän hoitotarvikkeita.
Voit saattaa asian vireille sähköpostilla tai kirjepostilla oman paikkakuntasi toimivaltaiseen hallinto-oikeuteen. Toimivaltaiset hallinto-oikeudet löytyvät osoitteesta www.oikeus.fi.
Kirjoita vapaamuotoisesti, mistä erimielisyydestä on kyse ja kirjoita vaatimukseksi se, mitä haluat. Liitä mukaan muistutuksesi ja siihen saamasi vastaus, tai muu kirjaus, josta erimielisyys käy ilmi.
Hallinto-oikeus lähettää tekemäsi hakemuksen viranomaiselle lausuttavaksi heti. Noin parin kuukauden sisällä saat viranomaisen lausunnon ja voit antaa siitä vastineen. Sen jälkeen hallinto-oikeus vetäytyy miettimään asiaa ja antaa aikanaan päätöksen. Voit tiedustella hallinto-oikeudesta asian etenemistä.
Voit pyytää hallintoriitaprosessiin julkista tai yksityistä lakimiesapua. Tarkista myös oikeutesi maksuttomaan oikeusapuun. Tietoa julkisesta oikeusavusta ja oikeudesta maksuttomaan oikeusapuun saa valtion oikeusaputoimistoista ja osoitteesta www.oikeus.fi
Hoitotarvikeoikeuksissa neuvoo ja auttaa myös vammaisoikeuksiin laajasti erikoistunut Lakitoimisto Kumpuvuori Oy (www.kumpuvuori.fi). Kumpuvuoren Lakilinja avoinna joka päivä ma-su klo 17–18 numerossa 050 552 0024 (vain normaali puhelumaksu), sekä sähköpostitse laki@kumpuvuori.fi.
Hallintoriitalomake (word)
Hallintoriitalomake (pdf)
Esimerkki täytetystä hallintoriitalomakkeesta (pdf)
Kantelu
Jos terveydenhuollossa on sisäisiä linjauksia, jotka eivät ole asiallisia, asiasta voi tehdä kantelun aluehallintovirastolle, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai valtioneuvoston oikeuskanslerille. Nämä tahot tutkivat, onko kyseinen viranomainen toiminut laillisesti. Kantelun johtopäätöksenä voi olla esimerkiksi huomautus tai huomion kiinnittäminen viranomaisen toimintaan. Kantelu voi johtaa laajamittaisempaan toiminnan uudistamiseen yleisellä tasolla ja siten vaikuttaa yksilöiden tilanteisiin, myös sinun.
Terveydenhuollon linjausta koskevan yleisen kantelun voi tehdä kuka tahansa, niin yksittäinen henkilö kuin organisaatio, esim. järjestö.
Voi tehdä kantelun sähköpostilla tai kirjepostilla. Jos teet kantelun aluehallintovirastolle, tarkasta oman paikkakuntasi toimivaltainen aluehallintovirasto osoitteesta www.avi.fi.
Kantelulomake (word)
Kantelulomake (pdf)
Esimerkki täytetystä kantelulomakkeesta (pdf)
Lue lisää
Hoitotarvike.info-sivustolle on koottu suurimmat hoitotarvikkeita koskevat oikeudelliset kysymykset. Sivustolta löytyy paljon täsmätietoa hoitotarvikkeita käyttävän henkilön oikeuksista sekä esimerkkitarinoita eri henkilöiltä.